Vegetarische kerstdiners

chocolademousse kerstdiner

Kook jij zelf met kerst? Houd je daarbij graag rekening met dierenwelzijn en de natuur? Ik selecteerde voor jou de lekkerste kerstmenu’s met respect voor dieren.
Voor deze lekkere veganistische en vegetarische kerstdiners selecteerde ik op originaliteit, bereidingstijd en duurzaamheid. Omdat groenten en fruit uit verre landen of verwarmde kassen veel energie kosten (klimaatverandering!), koos ik zoveel mogelijk voor producten van het seizoen uit eigen regio of land. Als je daarnaast kiest voor biologisch, ben je helemaal verantwoord bezig!

Enkele kerstrecepten zijn veganistisch, omdat ook aan zuivel veel dierenleed kleeft (lees deze blog maar eens). Zo kun jij tijdens de kerst culinair uitpakken met liefde voor mens, dier en natuur.

Verrassende vegetarische gerechten

En wie denkt dat veganistisch saai en laf van smaak is, komt bedrogen uit. Op het menu van EVA, de Vlaamse vereniging voor plantaardige voeding, staan tal van sublieme kerstrecepten. Stuk voor stuk verrassend en veelzijdig, ik kan niet anders zeggen.

Neem nou de broccolisoep van vanzelfsprekend, broccoli, en kokosmelk? Die bevat ook knoflook en kerriepoeder. Wat nou saai kerstmenu? Laat het volgen door zoete aardappel met zure room en veenbessen en de portobello met pesto en voor de ultieme smaakbeleving. De chocolademousse op basis van soja als toetje is een gemakkelijk recept dat je kinderen graag met je maken en opeten.

Kerstmenu met bonen

Op Vegatopia staan heel veel recepten van de verschillende redacteuren. Zoals het kerstmenu volledig op basis van peulvruchten van redacteur Joke. En wie vaker gezond eet, weet dat peulvruchten boordevol ijzer en vitamine B1 zitten. Dat ze daarnaast een bron zijn van eiwitten, maakt ze een goede vlees-/visvervanger (moet je nog wel de vitamine B12 ergens vandaan halen).

gevulde portobello kerstmenu

Chic kerstdiner

Bij dit uitgebreide kerstmenu van redacteur Hedwig (maar liefst vijf gangen) kun je vrijwel alles van tevoren maken. En dat is wel zo prettig als je ook nog een gezellige tijd wilt doorbrengen met je gasten en niet afgepeigerd aan tafel wilt verschijnen. De amuse van feta-roomkaasballetjes met pistachenootjes en tomaat doet mij al watertanden. De rode koolsoep en de parmezaanbakjes met pompoen zijn een mooi vervolg. De Italiaanse cheesecake met witte chocolade maakt het helemaal af.

Lactosevrij, suikervrij en glutenvrij kerstmenu

En dan een kerstmenu dat iedereen mag eten. Het is vegetarisch/veganistisch en bevat geen lactose, glutenvrij en geraffineerde suikers. Wel zitten er noten in. Het menu is bovendien gemakkelijk te maken, dus de kinderen kunnen af en toe meehelpen.

Bijvoorbeeld bij het voorgerecht dat bestaat uit rijstevelletjes die zijn gevuld met gegrilde groenten en rijstnoedels. En bij voor het nagerecht van blauwe bessencrème met fruit en amandelballetjes kunnen zij  misschien de ingrediënten voor de balletjes mixen in een blender, altijd leuk! Ze zullen hun vingers erbij aflikken.

kerstmenu vijgen met geitenkaas

Kerstmaaltijd zonder vlees

Dit is een vegetarisch kerstmenu, maar de amuse bestaat uit vijgen met geitenkaas en portsiroop. Niet veganistisch dus, voor degenen die all the way willen.
Lekker is het wel! De gele tomatensoep met humus is een stevige, verrassende starter. Ook de quiche met pompoen en truffelolie en het stoofpotje, dat verdacht veel lijkt op een ratatouille met pompoen en kikkererwten, zijn behoorlijke vullers. Zou er dan nog plek zijn voor de stoofpeertjes met rode wijn? Die rode wijn kun je voor de kinderen natuurlijk vervangen door een lekkere rode diksap. Of niet 😉

Dit is mijn oogst na een paar uurtjes vissen online. Komen jullie nog duurzame en diervriendelijke kerstmenu’s tegen of heb je zelf een lekker recept? Laat het me hieronder weten!

Ga je niet zelf koken, maar uit eten? Lees dan hoe je drama’s aan tafel tijdens het kerstdiner kunt voorkomen. Mislukt? Oefen tafeletiquette en waag een nieuwe poging volgend jaar.

 

Fotocredits:
Chocolademousse (bewerkt) van Crystal onder Creative Commons
Gevulde portobello door Mark Manguerra onder Creative Commons
Vijgen met geitenkaas door Nathan Borror onder Creative Commons

 

Chantal is journalist en fotograaf en werkt daarnaast als pedagogisch medewerker en NME-er. In het magazine www.oudersvannature.nl worden haar liefde voor kinderen, natuur en communicatie verenigd.

, ,

No comments yet.

Leave a Reply

error: Content is protected !!