Veganistisch kerstmenu met soep, kastanjes, wilde rijst en laagjescake

veganistisch dessert

Een kerstdiner kan ook lekker zijn zonder dierlijke producten. Geloof je me niet? Bekijk dan deze vier veganistische kerstrecepten die je doen watertanden.

Er zijn genoeg redenen om veganistisch te eten. Voeding zonder dierlijke producten betekent geen dierenleed, minder CO2- en methaanuitstoot, meer landbouwgrond beschikbaar voor voedsel en minder waterverbruik.

Daarom wil ik mensen laten zien dat je echt heerlijk kunt eten zonder vlees en zelfs zonder boter, kaas en eieren!
Verras je gasten en jezelf met dit heerlijke volledig plantaardige kerstdiner.

Voorgerecht: Geroosterde pastinaak en pompoensoep

Om rustig te beginnen een pompoensoep waardoor je niet meteen al half gevuld bent. De groenten bak je voor een zoete volle smaak. Met geroosterde appel voor de zoete finishing touch. De heerlijke gedroogde kruiden geven een hartig aroma in dit gerecht. Maak een dubbele portie en vries de helft in. Daar krijg je geen spijt van!

Ingrediënten

  • 1 1/2 pond butternut pompoen, geschild en in stukken van 1,5 centimeter gesneden
  • 1 pond pastinaak, geschild en in stukken van 8 centimeter gesneden
  • 1/2 appel, ontdaan van klokhuis en grof in stukjes gesneden
  • 1 ui, grof gesneden
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • olijfolie
  • 4 tot 6 kopjes plantaardige of kipvrije bouillon
  • 1 1/2 theelepels tijm
  • 1/4 theelepel poedervormige salie
  • 1/2 theelepel dragon
  • zout en peper naar smaak

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius.
  2. Meng in een grote kom de butternutpompoen, pastinaak, appel, ui, knoflook, zout en peper.
  3. Besprenkel met voldoende olie om alle stukjes te bedekken.
  4. Leg de stukjes gelijkmatig verspreid op een bakplaat bekleed met perkamentpapier en rooster de groenten 45 minuten. Eén of twee keer omroeren.
  5. Haal de groenten uit de oven en laat ze iets afkoelen.
  6. Voeg aan de groenten 4 koppen bouillon toe in een grote kom en mix alles met een blender of staafmixer tot een glad mengsel.
  7. Doe het mengsel in een grote pan en laat het zachtjes sudderen.
  8. Voeg dan de tijm, salie, dragon, zout en peper toe. Voeg wat extra bouillon toe om de gewenste dikte te bereiken. Houd je van dikke soep, gebruik dan 4 tot 4 ½ kopjes. Even laten sudderen tot het warm is en serveer dan de soep.

Voor de garnering: sauteer een gehakte appel, pompoenpitten wat salie in een beetje olie. Het voegt wat textuur en smaak toe en ziet er leuk uit.

Wilde rijst met cranberry en pijnboompitten (voor 10 personen)

Ingrediënten

  • 5 kopjes in blokjes gesneden en gedroogd veganistisch brood
    (gebruik eventueel glutenvrij veganistisch brood)
  • 2 1/2 kopjes plantaardige bouillon, indien nodig iets meer
  • 1 witte uien, fijn gehakt
  • 3 stengels bleekselderij in kleine stukjes gesneden
  • 1 1/2 theelepels gedroogde tijm
  • 1 1/2 theelepel gedroogde oregano
  • 1 1/2 theelepel gedroogde salie
  • 1 1/2 theelepel uien poeder
  • 1 1/2 theelepel knoflook poeder
  • 1 1/2 theelepel zeezout
  • 250 gram verse champignons, gesneden
  • 1/2 kop gekookte wilde rijst (instructies hieronder)
  • 1/2 kopje pijnboompitten
  • 2 scheuten veganistische worcestershiresaus
  • 2 eetlepels + 1 theelepel veganistische boter (verdeeld)
  • 1/2 kopje gedroogde veenbessen

Bereiding

  1. Kook de wilde rijst met water volgens de aanwijzingen op de verpakking tot deze zacht is, ongeveer 40 minuten.
  2. Bak de uien, champignons, selderij en kruiden in de veganistische boter.
  3. Bak de pijnboompitten apart in de veganboter tot ze goudbruin zijn.
  4. Meng dan alle ingrediënten in een grote pan en voeg de bouillon toe terwijl je het roert. Test de consistentie en voeg meer groentebouillon toe als het mengsel te droog is.
  5. Maak een beetje los met een grote vork.
  6. Bak het mengsel op een laag vuur gedurende een half uur of tot alles goudbruin is.

Strudel met kastanjepaté

Dit recept is niet heel moeilijk, maar kost wel een half uur voorbereiding en een uur bereiding. De hoeveelheid is voor 4 tot 8 personen. Het recept van de strudel is op basis van gehakte kastanjes en kastanjepuree. Maar je kunt eigenlijk alle soorten puree gebruiken.

Deze strudel serveer je met een rijke jus, gebakken aardappeltjes en groenten je naar keuze. Je kunt ook volstaan met de rijst met groenten uit het vorige recept.

Ingrediënten

  • 2 uien, heel fijn gesneden
  • 1 stuk bleekselderij, fijngehakt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 knoflookteentjes, geplet
  • 100 gram champignons in plakjes gesneden
  • Een half blik ongezoete kastanjepuree (iets meer dan 200 g) OF 2 ons hele gekookte kastanjes, fijngestampt (zoals deze kant-en-klare vacuümverpakte tamme kastanjes).
    Of combineer puree en gehakte hele kastanjes voor een gemengde textuur.
  • 1-2 eetlepels shoyu / tamari-sojasaus of 1 el donkere miso
  • ½ theelepel allspice of ¼ theelepel gerookte paprika
  • 1 el brandewijn
  • 15 gram verse, zachte broodkruimels – bij voorkeur volkoren
  • Zout en veel versgemalen zwarte peper
  • 1-2 vellen veganistisch gerold bladerdeeg, bijv. van Koopmans https://gewoonvegan.nl/koopmans-bladerdeeg/ (rechthoekig, niet rond)
  • Niet-gezoete plantaardige melk (amandel, soja, rijst) om te glazuren

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 230 ° C of gasstand 8.
  2. Bak de uien en bleekselderij in de olie in een grote pan, afgedekt, gedurende 10 minuten. Voeg de knoflook en champignons toe, kook alles gedurende 2-3 minuten.
  3. Voeg de kastanjepuree, sojasaus / miso, paneermeel, cognac en kruiden samen tot alles goed is vermengd.
  4. Rol het deeg uit het pak en plaats het voorzichtig op een licht ingeoliede bakplaat. Leg het kastanjemengsel in de lengte in het middelste derde deel van het deeg. Maak een tweede vlecht of kleine vlecht als je nog wat van het mengsel over hebt.
  5. Maak diagonale sneden met een afstand van 1 cm op het deeg aan beide kanten van het kastanjemengsel. Vouw de ontstane stroken om de beurt op (laat een liggen, de ander omhoog) en maak er een raster overheen.
  6. Knip de uiteinden bij – je deze overgebleven stukken met water bovenop plakken. Bestrijk het deeg met sojamelk.
  7. Bak gedurende 5 minuten, verlaag dan de oven tot 200 ° C of gasovenstand 6 en bak nog eens 20-25 minuten.

Trifle

Deze trifle is een gelaagd toetje van taart, vla, gelei en room. Trifle is niet moeilijk, maar het kost minstens een dag om te maken, omdat je moet wachten tot elke laag stevig is. Maak het een dag van tevoren, in de koelkast blijft het goed.

Ingrediënten

  • 2 pakken rode veganistische gelei
  • 0,5-1 liter custard
  • 1 blik kokosmelk

Voor de cake:

  • 100 gram veganistische margarine
  • 150 gram gouden basterdsuiker
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 200 ml plantaardige melk (amandel, rijst, soja enz.)

Bereiding

  1. Leg het blik met kokosmelk een nacht in de koelkast. Als je het opent, is een deel wit en dik en een deel heldere vloeistof. Giet de vloeistof eruit en doe de witte kokosnootmix in een kom. Klop op tot het glad en smeerbaar is. Laat in de koelkast staan tot je het mengsel nodig hebt.
  2. Zoek een glazen serveerschaal en bak een cake ter grootte van de schaal. Als de schaal ovenbestendig is, kun je direct in de schaal bakken. Anders gebruik je de schaal om de ingrediënten te mengen en schep je deze vervolgens over in een bakblik.
  3. Bak de cake (hier is een recept voor cake) 180 minuten op ongeveer 180 graden. De cake is klaar als hij er van boven goudkleurig uitziet, stevig en veerkrachtig aanvoelt en een prikker er schoon uitkomt.
  4. Laat de cake afkoelen en doe deze eventueel van het bakblik in de schaal. Als je wilt, kun je in de cake gaatjes maken en brandewijn toevoegen.
    Maak 1 pakje veganistische gelei op basis van agar klaar volgens het pakje. Giet deze over de afgekoelde cake. Het zal een beetje in de cake trekken. Dat is prima. Zet de cake in de koelkast om op te stijven.
  5. Als de gelei stevig is, pak je een nieuwe verpakking gelei (je kunt overigens ook een wat dunner en zoeter veganistisch geleermiddel gebruiken op basis van appel). Nu wat kokend water (om de kristallen te laten smelten) en melk toevoegen. Giet als volgende laag over de cake. Zet alles terug in de koelkast om op te stijven.
  6. Maak dan 0,5 tot 1 liter custard. De custardpoeder van Dr. Oetker is volgens de fabrikant vegan. Laat de custard een beetje afkoelen en schep deze dan over de laag gelei (op de cake) die je hiervoor maakte. Zet het toetje terug de koelkast om weer op te stijven.
  7. Als de custard stevig is, schep je de dikke kokoscrème over de bovenkant.
  8. Versier je de bovenkant met bosbessen en blaadjes munt.

Meer inspiratie nodig? Check dan mijn tips voor vegetarische kersdiners

Lees hoe je GEZELLIG met kinderen het kerstdiner kunt genieten. Spelletjes aan tafel doen een hele hoop.

Wil je graag dat je kind een volgende keer zich beter gedraagt aan tafel? Begin dan met het oefenen van tafelmanieren. Het moet er toch een keer van komen 😉

Chantal is moeder, schrijver, pedagogisch medewerker en NatuurWijzer. In het magazine www.oudersvannature.nl worden haar liefde voor kinderen, natuur en communicatie verenigd.

, , ,

No comments yet.

Geef een reactie

error: Content is protected !!