Klassieke appeltaart met veganistische variant

traditionele appeltaart

Mmm… de geur van zelfgebakken taart. Niets lekkerder dan dat! Met een lekker stukje zoete appeltaart in het vooruitzicht helpen kinderen je graag met bakken.

Voor deze appeltaart gebruik je nieuwe oogst appels. Ik probeer zoveel mogelijk fruit en groenten van het seizoen te eten. Waarom is dat belangrijk? Deze producten geven je de vitaminen die je op dat moment nodig hebt, daarvan ben ik overtuigd. Daarnaast is het zo niet nodig spullen van ver te halen – en dat scheelt (fossiele) brandstof ->klimaatverandering – en hoeft er geen kas warmgestookt te worden – zelfde verhaal.

De appeloogst is dit jaar overvloedig hoor ik van tuinders in mijn omgeving. Daar kun je zelf heerlijke appelsap van maken, maar dus ook een lekkere, ouderwetse appeltaart van bakken.

De gezonde appeltaart

De bloem in het recept kun je vervangen door rijstmeel, boekweitmeel, maismeel, amandelmeel, sojameel, amaranthmeel of quinoameel. In bloem zitten namelijk geen voedingsstoffen en het veroozaakt teveel schommelingen in je bloedsuikerspiegel.

Voor een veganistische appeltaart: in plaats van boter kun je kokosolie gebruiken. Ei kun je vervangen door een eetlepel (soja)yoghurt of natuurlijke room, door 5 gram chiazaad geweekt in 45 gram water of door 2 eetlepels lijnzaad 5 minuten geweekt in 1 eetlepel water. Natuurlijk kies je voor de topping dan ook voor een plantaardige room of crème in plaats van op basis van melk.

Wat heb je nodig?

  • 225 gram witte bloem
  • 140 gram boter
  • 3 grote kookappels
  • 2 eetlepels honing
  • snufje kaneel
  • snufje gemengde kruiden (kardemom, anijs, kaneel)
  • 1 geklopt ei
  • crème fraîche, vanille-ijs of yoghurt voor de garnering

Hoe maak je grootmoeder’s appeltaart?

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius of gasstand 6.
  • Om het deeg te maken, zeef je de meel in een grote kom. Voeg dan de boter of olie toe. Meng het mengsel met je vingers totdat het eruit ziet als broodkruimels.
  • Voeg ongeveer 3 eetlepels koud water toe aan het mengsel – 1 eetlepel per keer – zodat het een bal wordt. Wikkel deze vervolgens in plastic folie en laat de bal rusten in de koelkast terwijl je de appels bereidt. Dat duurt ongeveer 30 minuten.
  • Terwijl het deeg afkoelt, haal je de klokhuizen uit de appels en snijd je ze in gelijke stukken zodat ze tegelijkertijd gaar worden.
  • Smeer de taartvorm in met olie of boter.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot het groot genoeg is om ruim de hele taartvorm bedekken. Snijdt driekwart van de lap af. Met behulp van de deegroller til je het deeg voorzichtig op en leg je de lap in de taartvorm. Druk voorzichtig het deeg tegen de bodem en de wand aan.
  • Doe dan de appels in de taartvorm, besprenkel ze met de honing en voeg de kaneel, gemengde kruiden en ongeveer 2 eetlepels water toe.
  • Neem het overgebleven deeg en snij er repen van die kruislings over de appelen gelegd worden.
  • Bestrijk de taart met het ei of een van de hierboven beschreven alternatieven.
  • Bak de taart onderin de oven gedurende 20-30 minuten, tot het deeg goudbruin en zanderig is en de appelvulling borrelt en warm is.
  • Serveer de warme appeltaart met crème fraîche, ijs of yoghurt of een room/crème zonder zuivel.

Genieten!

 

Chantal is journalist en fotograaf en werkt daarnaast als pedagogisch medewerker en NME-er. In het magazine www.oudersvannature.nl worden haar liefde voor kinderen, natuur en communicatie verenigd.

, ,

No comments yet.

Leave a Reply

error: Content is protected !!