Spaghetti met tomaten en boerenkool

pasta_boerenkool_tomaten

Deze pasta is heel verrassend en snel te maken. De saus wordt gemaakt van het deegwater en de tomaten terwijl de pasta kookt – alles in één pan. Zo heb je lekker gemakkelijk in een handomdraai een smaakvolle pastamaaltijd op tafel.

Als je glutenvrije varianten wilt, kies je voor maïs-, kikkererwten- of boekweitspaghetti. Deze soorten pasta hebben allemaal een unieke smaak.

De kunst bij dit recept is het water zorgvuldig af te meten én om de juiste pan te gebruiken. Je hebt een grote, ondiepe sauteerpan of braadpan nodig die groot genoeg is om de pasta te laten liggen. \

Een sauteerpan, ofwel hapjespan, is een koekenpan met een hogere en soms rechte rand. Door de hoge rand kun je in een hapjespan beter éénpansgerechten bereiden dan in een koekenpan. Je kunt de ingrediënten gemakkelijk omscheppen zonder dat het eten over de rand kiepert. Een wok werkt ook goed.

Wat heb je nodig voor 4 porties?

  • 400 gram spaghetti of linguine
  • 400 gram kersentomaten
  • Schil van 2 grote ongewassen citroenen
  • 7 eetlepels / 100 ml olijfolie
  • 2 bollende theelepeltjes grof zeezout (als je fijnkorrelig tafelzout gebruikt, voeg dan een beetje minder toe)
  • 400 gram boerenkool (of in de lente/zomer spinazie)
  • Als je wilt: Parmezaanse kaas (eventueel een vegetarische)

Hoe maak je de spaghetti met tomaat en boerenkool?

  1. Kook een ketel water en verzamel ondertussen al je ingrediënten en apparatuur bij elkaar. Je hebt een grote, ondiepe pan met een deksel nodig.
  2. Leg de pasta in de pan. Snijd de tomaten snel door de helft en gooi ze ook in de pan. Rasp de schil van beide citroenen en voeg de olie en het zout toe. Voeg dan ongeveer 1 kwart liter tot 1 liter kokend water toe, doe een deksel op de pan en breng het geheel aan de kook. Verwijder het deksel en laat het 6 minuten op hoog vuur sudderen, gebruik een tang om de pasta elke 30 seconden om te draaien terwijl deze kookt.
  3. Verwijder ondertussen alle harde stelen uit de boerenkool of spinazie en scheur de bladeren in grove stukken. Als de pasta 6 minuten heeft gekookt, voeg je de boerenkool toe en laat je het geheel nog 2 minuten koken.
  4. Zodra bijna al het water is verdampt, haal je de pan dan van het vuur en verdeel de pasta over vier kommen. Eventueel garneer je met een beetje Parmezaanse kaas.

Lekker? Maak dan ook eens de wintersalade met boerenkool.

Chantal is moeder, schrijver, pedagogisch medewerker en NatuurWijzer. In het magazine www.oudersvannature.nl worden haar liefde voor kinderen, natuur en communicatie verenigd.

, ,

No comments yet.

Geef een reactie

error: Content is protected !!