Kikkererwten met citroen en dille

kikkererwten komkommersalade

Stevige salade met fris citroensap en komkommer. Goed voor je spijsvertering en je weerstand.

Citroenen werden in de achttiende eeuw gebruikt om scheurbuik bij zeelieden, door een chronisch vitamine D-tekort, te genezen. Citroen bevat anti-kankerverbindingen en zit boordevol vitamine C om je weerstand op peil te houden. Een beetje citroensap met water kan de lever ontgiften.

In combinatie met kikkererwten heb je dus een supermaaltijd. Met kikkererwten kun je afvallen, je cholesterol verlagen, je vezelinname verhogen en je bloedsuikerspiegel reguleren.

Ontgiftende erwten

Kikkererwten hebben een unieke combinatie van vezels, eiwitten en complexe koolhydraten, wat betekent dat ze ons een vol gevoel geven en de afgifte van suikers in onze bloedbaan vertragen. Vezelrijke voedingsmiddelen binden bovendien aan cholesterol, toxines, chemicaliën en overtollige hormonen (zoals oestrogeen) zodat we die kunnen afvoeren. Want dat spul wil je liever niet in je bloedvaten.

Deze crèmekleurige, boterachtige erwtjes bevatten talloze voedingsstoffen die onze spijsvertering ondersteunen, ervoor zorgen dat we ons verzadigd voelen en dat onze harten gezond doortikken. Bovendien zijn vrijwel alle kinderen gek op kikkererwten.

Frisse veganistische salade

Kikkererwten zijn heerlijk in salades. Deze salade is verfrissend en kondigt de lente aan. Het is geen mooie salade, maar wel een stevig bijgerecht vanwege het eiwit en de vezels in de kikkererwten. Goed te combineren met een soepje en wat brood.

Je kan het bij kikkererwten houden of er nog wat groenten in doen die je toch over hebt, zoals bloemkool of wortel. Maar dat hoeft niet.

Dit recept is volledig veganistisch.

Wat heb je nodig voor 6 personen?

  • 3 kopjes gekookte kikkererwten
  • 1 1/2 kopjes fijngehakte komkommer
  • Sap en schil van een citroen
  • ¼ kopje olijfolie
  • ¼ kopje fijngesneden dille
  • ¼ theelepel zout, of meer naar smaak

Hoe maak je deze frisse kikkererwtensalade?

  1. Doe de gekookte kikkererwten en gehakte komkommer in een grote kom.
  2. Klop in een kleiner kommetje het citroensap, citroenschil, olijfolie, dille en zout door elkaar.
  3. Voeg de dressing toe aan de kikkererwten en de komkommer en meng alles goed. Proef en voeg meer kruiden toe als dat nodig is.

Smullen maar!

Chantal is moeder, schrijver, pedagogisch medewerker en NatuurWijzer. In het magazine www.oudersvannature.nl worden haar liefde voor kinderen, natuur en communicatie verenigd.

, ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Rode kool met appel en couscous | Ouders van nature - april 7, 2018

    […] Dit recept past goed bij kikkererwten met dille. […]

Geef een reactie

error: Content is protected !!