Zelf oliebollen bakken? Kies voor veganistische oliebollen!

veganistische oliebollen , Oudersvannature.nl

Wil jij zelf oliebollen bakken? Dan kun je dit oliebollenrecept als basis gebruiken. Mijn moeder bakt ze elk jaar zelf. Ik maakte er een vegan variant van.

Oliebollen zonder dierlijke producten zijn beter voor mens, dier en natuur. Daarom heb ik in dit recept voor veganistische oliebollen alle dierlijke ingrediënten vervangen door plantaardige. Tussen haakjes staan de dierlijke ingrediënten voor een niet-vegan variant.

En omdat suiker in je lijf veel schade aanricht, heb ik basterdsuiker vervangen door stevia. Ik zou zeggen: lees het door, doe de inkopen en ga los!

Wat heb je nodig voor 50 oliebollen?

  • 750 gram bloem
  • 1 eetlepel zout
  • 4 eetlepels water + 4 eetlepels maïzena/aardappelpoeder (in plaats van 2 eieren)
  • 35 gram volle plantaardige margarine (in plaats van 35 gram roomboter)
  • 10 gram gedroogde gist of 30 gram verse gist
  • 750 ml lauwe rijstemelk of amandelmelk (in plaats van 750 ml melk)
  • 3 theelepels stevia (te koop bij natuurvoedingswinkels en in plaats van basterdsuiker)
  • 200 gram rozijnen
  • 200 gram krenten
  • 2 kleine goudreinetten
  • eventueel 150 gram sukade
  • kaneel naar smaak
  • poedersuiker

Keukengerei

  • mixer met gardes of keukenmachine
  • schone friteuse of ouderwetse (emaille) frituurpan
  • zonnebloem- of sojaolie
  • schuimspaan
  • 2 eetlepels
  • 2 grote beslagkommen
  • 2 schalen of vergieten
  • rol keukenpapier
  • schone theedoeken

Hoe bak je zelf oliebollen?

Meng de bloem en het zout in een kom. Voeg daaraan de gist, de stevia en de amandelmelk toe. Giet de plantaardige melk er beetje voor beetje bij terwijl je roert, zodat een gladde massa ontstaat.

De 4 eetlepels water en 4 eetlepels maïzena/aardappelpoeder roer je goed door totdat het geleiachtig is. Dat mengsel roer je vervolgens door het beslag totdat het helemaal is opgenomen. Daarna voeg je de gesmolten plantaardige margarine toe.

Snijd de appels in stukjes. Voeg dit, de krenten, de rozijnen en desgewenst de sukade toe aan het beslag. Voeg ook kaneel naar smaak toe. Wees niet te zuinig. Er mag gerust een eetlepel of meer door.

Oliebollendeeg met appel en rozijnen, Oudersvannature.nl

Verdeel het beslag over 2 kommen (of 1 hele grote kom of schone emmer) en dek deze af met een warme, vochtige theedoek. Laat het beslag op een warme plaats en ongeveer een uur rijzen.

Verwarm in een diepe pan de olie tot ongeveer 160 graden. Dompel de twee eetlepels even in de hete olie en maak hiermee vervolgens kleine bergjes beslag die je voorzichtig in de olie laat glijden. Maak ze niet te groot en doe er niet teveel tegelijk in de olie. Als de bollen niet uit zichzelf omdraaien, dompel ze dan een seconde onder; meestal draaien ze dan om.

Oliebollen in frituur, Oudersvannature.nl

Schep de oliebollen uit de pan als ze egaal bruin zijn. Je kunt ze er ook met een breinaald uitprikken. Even boven de pan uit laten lekken en dan in een schaal of vergiet met keukenpapier leggen. Leg tussen elke laag oliebollen een laag keukenpapier.

Bestrooi de oliebollen pas met poedersuiker als ze voldoende afgekoeld zijn.

Zelf oliebollen bakken is gemakkelijker dan je denkt! Wil je iets anders voor Oud en Nieuw? Maak dan deze appelbeignets. bananenbeignets en sneeuwballen!

Fotocredits:
beslag voor oliebollen met rozijnen en appel, Bailey (licentie) – oliebollen in vet + oliebollen met lepel in vet, Sander van der Wel (licentie) – oliebollen in netje, omefrans (licentie)

Chantal is moeder, schrijver, pedagogisch medewerker en NatuurWijzer. In het magazine www.oudersvannature.nl worden haar liefde voor kinderen, natuur en communicatie verenigd.

, , ,

3 Responses to Zelf oliebollen bakken? Kies voor veganistische oliebollen!

  1. Maria december 27, 2017 at 9:00 pm #

    Ik wil dit recept gaan proberen, maar als ik geen stevia wil gebruiken, hoeveel suiker heb ik dan nodig?

Trackbacks/Pingbacks

  1. Appelbeignets, bananenbeignets en sneeuwballen - Ouders van nature - december 30, 2017

    […] Toch liever oliebollen? Lees dan dit oliebollenrecept! […]

Geef een reactie

error: Content is protected !!