Recept voor lekkere vegan oliebollen

Update op 30 december 2023
veganistische oliebollen

Wil jij zelf oliebollen bakken? Dan kun je dit oliebollenrecept als basis gebruiken. Mijn moeder bakt ze elk jaar zelf. Ik maakte er vegan oliebollen van.

Oliebollen zonder dierlijke producten zijn beter voor dier en natuur. Daarom heb ik in dit recept voor vegan oliebollen alle dierlijke ingrediënten vervangen door plantaardige. Tussen haakjes staan de dierlijke ingrediënten die mijn moeder gebruikt, voor een niet-vegan variant.

En omdat suiker in je lijf veel schade aanricht, heb ik basterdsuiker vervangen door stevia.

Meer vegan inspiratie? Kijk dan naar Lekker Plantaardig!

Wat heb je nodig voor 50 oliebollen?

  • 750 gram bloem
  • 250 gram boekweitmeel (of zoveel als nodig is voor een steviger beslag, minder mag ook) *
  • 1 eetlepel zout
  • 4 eetlepels water + 4 eetlepels maïzena/aardappelpoeder (in plaats van 2 eieren)
  • 35 gram volle plantaardige margarine (in plaats van 35 gram roomboter)
  • 10 gram gedroogde gist of 30 gram verse gist
  • 750 ml lauwe sojamelk, rijstemelk of amandelmelk (in plaats van 750 ml melk)
  • 3 theelepels stevia (te koop bij natuurvoedingswinkels en in plaats van basterdsuiker)
  • 200 gram rozijnen
  • 200 gram krenten
  • 2 kleine goudreinetten
  • eventueel 150 gram sukade
  • kaneel naar smaak
  • poedersuiker

Keukengerei

  • mixer met gardes of keukenmachine
  • schone friteuse of ouderwetse (emaille) frituurpan
  • zonnebloem- of sojaolie
  • schuimspaan
  • 2 eetlepels
  • 2 grote beslagkommen
  • 2 schalen of vergieten
  • rol keukenpapier
  • schone theedoeken

Meer vegan recepten? Bekijk Lekker Plantaardig!

Hoe bak je zelf oliebollen?

Meng de bloem en het zout in een kom. Voeg daaraan de gist, de stevia en de amandelmelk toe. Giet de plantaardige melk er beetje voor beetje bij terwijl je roert, zodat een gladde massa ontstaat.

De 4 eetlepels water en 4 eetlepels maïzena/aardappelpoeder roer je goed door totdat het geleiachtig is. Dat mengsel roer je vervolgens door het beslag totdat het helemaal is opgenomen. Daarna voeg je de gesmolten plantaardige margarine toe.

Snijd de appels in stukjes. Voeg dit, de krenten, de rozijnen en desgewenst de sukade toe aan het beslag. Voeg ook kaneel naar smaak toe. Wees niet te zuinig. Er mag gerust een eetlepel of meer door.

Verdeel het beslag over 2 kommen (of 1 hele grote kom of schone emmer) en dek deze af met een warme, vochtige theedoek. Laat het beslag op een warme plaats en ongeveer een uur rijzen.

Verwarm in een diepe pan de olie tot ongeveer 160 graden. Dompel de twee eetlepels even in de hete olie en maak hiermee vervolgens kleine bergjes beslag die je voorzichtig in de olie laat glijden. Maak ze niet te groot en doe er niet teveel tegelijk in de olie. Als de bollen niet uit zichzelf omdraaien, dompel ze dan een seconde onder; meestal draaien ze dan om.

Schep de oliebollen uit de pan als ze egaal bruin zijn. Je kunt ze er ook met een breinaald uitprikken. Even boven de pan uit laten lekken en dan in een schaal of vergiet met keukenpapier leggen. Leg tussen elke laag oliebollen een laag keukenpapier.

Bestrooi de oliebollen pas met poedersuiker als ze voldoende afgekoeld zijn.

*  Wij voegden boekweitmeel toe voor meer stevigheid, maar je kunt ook kiezen voor aardappelzetmeel, rijstemeel of maïsmeel als bindmiddel. Je hoeft daarvan geen 250 gram te gebruiken. Deze optie heb ik overigens nog niet uitgeprobeerd.

Zelf oliebollen bakken is gemakkelijker dan je denkt! Wil je iets anders voor Oud en Nieuw? Maak dan deze appelbeignets, bananenbeignets en sneeuwballen!

Fotocredit:
oliebollen met lepel in vet, Sander van der Wel (licentie)

6 gedachten over “Recept voor lekkere vegan oliebollen”

  1. Ik wil deze oliebollen volgend jaar. Dit jaar Koopmans getest maar gefaald. Is geheel niet melkvrij terwijl de verpakking dat niet aangeeft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven