De lekkerste oliebollen zijn veganistische oliebollen

veganistische oliebollen , Oudersvannature.nl

Dit zijn echt de lekkerste oliebollen die je ooit hebt gegeten. Het recept kreeg ik van mijn moeder. Zij bakt ze elk jaar zelf en dit jaar bakte ik mee!

Omdat je veganistisch eten beter is voor mens, dier en natuur, heb ik de dierlijke producten in dit recept vervangen door plantaardige (met tussen haakjes de oorspronkelijke ingrediënten). En omdat suiker in je lijf veel schade aanricht, heb ik basterdsuiker vervangen door stevia. Ik zou zeggen: lees het door, doe de inkopen en ga los!

Wat heb je nodig voor 50 oliebollen?

  • 750 gram bloem
  • 1 eetlepel zout
  • 4 eetlepels water + 4 eetlepels maïzena/aardappelpoeder (in plaats van 2 eieren)
  • 35 gram volle plantaardige margarine (in plaats van 35 gram roomboter)
  • 10 gram gedroogde gist of 30 gram verse gist
  • 750 ml lauwe rijstemelk of amandelmelk (in plaats van 750 ml melk)
  • 3 theelepels stevia (te koop bij natuurvoedingswinkels en in plaats van basterdsuiker)
  • 200 gram rozijnen
  • 200 gram krenten
  • 2 kleine goudreinetten
  • eventueel 150 gram sukade
  • kaneel naar smaak
  • poedersuiker

Keukengerei

  • mixer met gardes of keukenmachine
  • schone friteuse of ouderwetse (emaille) frituurpan
  • zonnebloem- of sojaolie
  • schuimspaan
  • 2 eetlepels
  • 2 grote beslagkommen
  • 2 schalen of vergieten
  • rol keukenpapier
  • schone theedoeken

Bereiding

Meng de bloem en het zout in een kom. Voeg daaraan de gist, de stevia en de amandelmelk toe. Giet de melk er beetje voor beetje bij terwijl je roert, zodat een gladde massa ontstaat.

De 4 eetlepels water en 4 eetlepels maïzena/aardappelpoeder roer je goed door totdat het geleiachtig is. Dat mengsel roer je vervolgens door het beslag totdat het helemaal is opgenomen. Daarna voeg je de gesmolten plantaardige margarine toe.

Snijd de appels in stukjes. Voeg dit, de krenten, de rozijnen en desgewenst de sukade toe aan het beslag. Voeg ook kaneel naar smaak toe. Wees niet te zuinig. Er mag gerust een eetlepel of meer door.

Oliebollendeeg met appel en rozijnen, Oudersvannature.nl

Verdeel het beslag over 2 kommen (of 1 hele grote kom of schone emmer) en dek deze af met een warme, vochtige theedoek. Laat het beslag op een warme plaats en ongeveer een uur rijzen.

Verwarm in een diepe pan de olie tot ongeveer 160 graden. Dompel de twee eetlepels even in de hete olie en maak hiermee vervolgens kleine bergjes beslag die je voorzichtig in de olie laat glijden. Maak ze niet te groot en doe er niet teveel tegelijk in de olie. Als de bollen niet uit zichzelf omdraaien, dompel ze dan een seconde onder; meestal draaien ze dan om.

Oliebollen in frituur, Oudersvannature.nl

Schep de oliebollen uit de pan als ze egaal bruin zijn. Je kunt ze er ook met een breinaald uitprikken. Even boven de pan uit laten lekken en dan in een schaal of vergiet met keukenpapier leggen. Leg tussen elke laag oliebollen een laag keukenpapier.

Bestrooi de oliebollen pas met poedersuiker als ze voldoende afgekoeld zijn.

Ga je zelf bakken? Probeer dan dit recept en laat me weten hoe het smaakte!

Fotocredits:
beslag met rozijnen en appel, Bailey (licentie) – oliebollen in vet + oliebollen met lepel in vet, Sander van der Wel (licentie) – oliebollen in netje, omefrans (licentie)
Chantal is journalist en fotograaf en werkt daarnaast als pedagogisch medewerker en NME-er. In het magazine www.oudersvannature.nl worden haar liefde voor kinderen, natuur en communicatie verenigd.

, , ,

No comments yet.

Leave a Reply

error: Content is protected !!