Een leuk kerstdiner met kinderen

Update op 27 januari 2023
Kind vindt kerstdiner vies, steekt tong uit, Ouders van Nature.nl

Bijna kerst. Wie uit eten gaat met kinderen, kan zich nu al druk maken. Wordt het een drama of gezellig? Hoe houd je je kroost in het gareel? Moet dat eigenlijk wel?

Geschreeuw, gehuil, rondrennende kids en eten dat alle kanten op vliegt. Wie heeft zich weleens doodgeschaamd tijdens een diner buitenshuis met de kinderen?

Je bent niet de enige. Uit een onderzoek onder 2000 Britse ouders blijkt dat 48% van de ouders zich schaamt voor de tafelmanieren van hun kinderen. 1 op de 5 heeft het restaurant halverwege het etentje weleens verlaten door het ongepaste eetgedrag van de kleintjes. De grootste ergernissen die de ouders in de enquête naar voren brachten:

  • Kauwen met een open mond (35%)
  • Niet stil kunnen zitten (34%)
  • De ellebogen op de tafel zetten (22%)
  • Niet eten met mes en vork (20%)
  • Voortdurend vragen of ze de tafel mogen verlaten (20%)

Ook andere gasten storen zich. In 2013 stelde horecaplatform Foodbrigade na onderzoek een irritatie top 5 samen. Daaruit bleek dat restaurantbezoekers weinig dingen irritanter vinden dan onbeleefde, rondrennende kinderen.

Droogoefenen

Je wilt graag dat het kerstdiner met kinderen gezellig verloopt. Hoe regel je dat? Hoe loop je zonder klamme handen en op hoop van zegen een leuk restaurant binnen?

In de eerste plaats: oefen thuis de tafelmanieren met kinderen. “In een restaurant kijk je naar de vruchten van je opvoeding. Daar hoor je niet meer te corrigeren,’ aldus etiquette-expert Jan Jaap van Weering. Als het in een restaurant misgaat, is het eten thuis niet goed aangeleerd.

Waar je ze op zou kunnen trainen:

  • Zitten met een rechte rug en niet met de ellebogen op tafel.
  • Met mes en vork eten en niet zwaaien met dat bestek. Vraag eventueel om kleiner bestek.
  • Niet meer opscheppen dan je denkt te kunnen opeten. (Al is dat heel erg moeilijk!) Liever meerdere keren opscheppen. En niet spelen met het eten.
  • Wachten met eten totdat iedereen heeft.
  • Niet smakken, niet praten met volle mond en ook geen gassen laten ontsnappen uit mond of kont (en dit woord mag je kind natuurlijk ook niet zeggen aan tafel).
  • Niet alleen maar praten, ook luisteren. Niet gillen of te hard praten.
  • Geen elektronische spelletjes of mobieltjes aan tafel.
  • Respect voor het personeel. Dat betekent ‘dank u wel’ en ‘alstublieft’ zeggen.

Ook al heb je geoefend en eet je kind voorbeeldig, soms kan dat ineens anders zijn. Door een andere omgeving, de spanning, drukte of vermoeidheid. Daarom hier wat tips om je kroost de komende dagen gladjes door de zitsessies te loodsen.

Stilzitten

Van kleine kinderen kun je niet verwachten dat ze lang rustig blijven zitten. Ze zijn er te onrustig voor. Heb jij een beweeglijk kind, kies dan niet voor een restaurant waar een kind geen bewegingsvrijheid heeft. Kies wel voor een restaurant waarvan je zeker weet dat je niet lang hoeft te wachten, waar eventueel de speelgelegenheid is voor kinderen en waar kinderen ‘geaccepteerd’ worden. Hier staat een lijstje met kindvriendelijke restaurants.

Kind met chcoladesaus, Ouders van Nature.nl

Begin in elk geval thuis te oefenen in stilzitten. Vanaf één jaar zou een kind ongeveer een kwartiertje aan tafel moeten kunnen blijven zitten en vanaf een drietal jaar ongeveer twintig minuten tot een halfuur. Zet eventueel een alarm of vertel oudere kinderen dat zij na afloop op zoek mogen naar de ober om de rekening te vragen. Zo is de tijd dat ze minder bewegingsvrijheid hebben, te overzien. Bij een lang diner kun je je kind tussendoor even een kwartiertje laten spelen. Bijvoorbeeld als jullie even pauze nemen tussen gangen.

Bij een thuisdiner is natuurlijk veel meer mogelijk. Je kunt als de kinderen klaar zijn met eten en het nog geen kinderbedtijd is, een filmpje opzetten. Of je laat jonge kinderen eerst eten (als het er meer zijn) waarbij de ouders helpen. Na het naar bed brengen van de kinderen kunnen de ouders dan uitgebreid en rustig dineren.

Betrek je kind

Benadruk dat je samen eet voor de gezelligheid. Doe eens het licht uit, en brandt kaarsjes en zet op zacht volume een gezellig kerstmuziekje op als je thuis dineert. Ook jouw kind draagt bij aan die sfeer. Laat je kind bij een thuisdiner meehelpen bij de bereiding. Geef het een taak en laat het daarbij wel zijn eigen gang. Het hoeft er niet allemaal even mooi uit te zien en of perfect te lukken. Belangrijker is de lol. Uit of thuis, trek de mooiste kleren aan – dit hoeft niet per se nieuw te zijn – en doe iets speciaals met het haar.

Snoepen

Komen er overdag allerlei lekkere dingen op tafel zoals een kerststol, chocolaatjes en nootjes, laat je kind daar dan niet teveel van eten. Gebeurt dit wel, omdat je niet steeds voor politieagent wilt spelen of het niet altijd in de gaten hebt, dan heb je kans dat je kind tijdens het diner niet of nauwelijks wil eten. Een kindermaag is snel gevuld. Dwing het dan niet alsnog te eten, daarvan worden jij en je kind niet vrolijk. Vraag wel of het even aan tafel wil komen voor de gezelligheid. Je kunt altijd een beetje opscheppen, zodat je kind als het wil toch ervan kan proeven.

Eten kiezen

Je kind zal zich eerder gedragen aan tafel als hij het idee heeft dat hij zelf mag bepalen. Laat hem zelf een combinatie kiezen uit de gerechten en de hoeveelheden op zijn bord bepalen. Hij kan ook zelf beslissen in welke volgorde hij de gerechten eet. Heeft hij geen trek meer? Laat het eten dan voor wat het is. Wees niet bang dat je kind te weinig binnenkrijgt: ieder kind eet als het honger heeft. Als hij alle ‘gezonde’ gerechten laat staan, kun je dat later herstellen met gezonde tussendoortjes als fruit, groenten en nootjes.

Kind speelt met blokken in restaurant, Ouders van Nature.nl

Bezig houden

Ook al heb je thuis geoefend, kinderen zijn geen volwassenen. Verwacht dus geen perfecte tafelmanieren. Ze zijn bovendien door hun leeftijd ongeduriger, hebben een kortere spanningsboog en willen spelen. Doe spelletjes zoals Ik zie ik zie wat jij niet ziet en boter-kaas-en-eieren. Hier vind je meer ideeën voor spelletjes aan tafel.

Of houd ze bezig met meegebracht klein speelgoed, zoals boekjes, viltstiften, kinderklei, een gezelschapsspel. Leer ze wel dat ze niet joelen van plezier als ze winnen of krijsen als ze verliezen. En al helemaal niet bakkeleien over het spel. Je kunt ze de spelletjes ook tussen de gangen door geven als cadeautje.

Heb jij nog tips? Laat het hieronder weten. Ik wens je hele fijne feestdagen!
Fotocredits:
Kind trekt vies gezicht, David Goehring (licentie) - Kind chocoladesaus, Jessica (licentie) Kind speelt met blokken, Protoflux (licentie)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven