Havermout voor een gezonde start

Havermout

Buiten is het koud en guur. Wat is het dan lekker om de dag te beginnen met een warm ontbijt dat je buik verwarmt en je een energieboost geeft. Havermout zit vol vitaminen en mineralen en geeft je een vol gevoel waardoor je minder snoept.

Havermout wordt gemaakt van.. haver. Er zijn drie soorten havermout:

  • Volkoren die is gemaakt van hele haverkorrels. Deze variant heeft een kooktijd van 15-30 minuten.
  • Geknipte haverkorrels met een kooktijd van 5 minuten.
  • Instant havermout is gemaakt van gebroken en voorgekookte haverkorrels. Deze havermout is meteen klaar door ze te mengen met kokende melk of water. Denk aan Brinta.

Deze laatste variant is het minst gezond. Er is vaak suiker aan toegevoegd. Wil je echt profiteren van de goede eigenschappen van havermout, kies dan voor de volkoren of geknipte variant. Ontbijt van deze korrels is bovendien minder papperig en heeft een lekker grove structuur als in risotto.

Waarom is havermout zo gezond?

Sabine van Oh My Foodness somt de goede eigenschappen van deze graansoort op. Havermout

  • stabiliseert het bloedsuikerniveau
  • is goed voor het immuunsysteem
  • zorgt voor een snelle en efficiënte stofwisseling
  • draagt bij aan een snellere/betere opbouw van spieren
  • bevat belangrijke vitaminen en mineralen
  • verlaagt het cholesterol

Haver is van nature glutenvrij, maar doordat het verwerkt wordt in bedrijven waar ook tarwe verwerkt wordt, kan havermout gluten bevatten. Glutenvrije havermout is overigens wel verkrijgbaar.

In het bloedgroep-O dieet wordt trouwens geadviseerd havermout te vermijden.

Haver

Powerfood

Havermout is dus een powerfood vol vezels, vitaminen en mineralen. Maar iets eten alleen maar omdat het goed voor je is, is op ten duur vervelend. Eten moet ook vooral lekker zijn en gelukkig is havermout dat ook. Mits je het goed bereidt.

Sommigen roeren havermout door de yoghurt. Dat kan heel lekker zijn, maar rauwe havermout kan zwaar op de maag kan liggen en is lastig te verteren. Havermout die je kookt of die heeft geweekt is over het algemeen gemakkelijker te verteren.

Hoe kook je havermout?

Volkoren havermout kook je in een verhouding van 1 deel haver op 4 kopjes water gedurende een half uur. Extra lekker wordt het wanneer je eerst wat boter laat smelten in de pan en pas als de boter bruist de haver toevoegt. Roer en voeg dan – als het lekker ruikt na een paar minuten – het water en een snufje zout toe. In plaats van water kun je ook sojamelk of amandelmelk gebruiken. (Of gewone melk, maar aan melk kleeft dierenleed).

Je kunt je havermout ook ’s avonds aan de kook brengen, vervolgens het gas of elektriciteit uitdraaien en de substantie de hele nacht laten staan. ’s Ochtends kun je het dan opwarmen, de voedingsstoffen zitten er nog in.

Havermout ’s ochtends opwarmen

’s Ochtends verwarm je de havermout op een zacht vuurtje. Als je het niet al kookte in sojamelk of amandelmelk, kun je dat er nu aan toevoegen. Verder kun je je havermoutontbijtje extra lekker maken door er kokosnoot, gedroogd fruit, suiker, honing of ahornsiroop aan toe te voegen terwijl het suddert. Gestoofde peertjes is ook een aanrader!

Andere smaakmakers: vanille, kaneel, nootmuskaat, gember, gehakte pecannoten of walnoten, gewelde rozijnen, gestoofde pruimen, gedroogde cranberries of vijgen.

Restjes kun je 1 dag bewaren.

Haver met dadels

Recept havermout met dadels

Voor 1 portie:

Kook twee kopjes water met wat zout, een kaneelstokje, een handvol gehakte dadels en ¼ kopje geschaafde kokos. Roer er een kop volkoren haver door. Laat dit mengsel gedurende een half uur sudderen op een laag pitje. De gebakken dadels geven de havermout een zoete, natuurlijke karamelsmaak.

Als de substantie dik en romig is, doe je deze in een kom. Strooi er wat pecannoten overheen, voeg wat veganistische melk toe, wat suiker (of andere zoetstof) en wat boter en je hebt een heerlijk ontbijt!

Recept havermout met abrikozen

In dit recept waarbij je de havermout langdurig kookt in een slowcooker, wellen de  gedroogde abrikozen. Ze worden vol, sappig, en zacht. Hun smaak verspreidt zich door de havermout die een oranje tint krijgt.

Ingrediënten:

1 kopje volkoren haver
3 eetlepels bruine suiker
1/2 theelepel zout
1 kop gedroogde abrikozen, geknipt in kleine stukjes
3 1/2 kopjes water
1 beker sojamelk of amandelmelk
1 theelepel vanille
3 eetlepels tarwezemelen (optioneel)

Bereiding:

Wrijf een slowcooker in met boter. Meng de haver, bruine suiker, zout en abrikozen. Giet dan het water, de melk en vanille erbij en roer. Voeg de tarwezemelen eventueel toe. Zet op de lage stand en dek af. Kook 7-8 uur. Serveer met extra melk en suiker.

Eet smakelijk! Hoe eet jij je havermout? Eet je het eigenlijk weleens? Laat het me hieronder weten!

 

Foto haver en dadels van Personal Creations onder Creative Commons.
Chantal is journalist en fotograaf en werkt daarnaast als pedagogisch medewerker en NME-er. In het magazine www.oudersvannature.nl worden haar liefde voor kinderen, natuur en communicatie verenigd.

, ,

5 Responses to Havermout voor een gezonde start

  1. Wiwik August 18, 2017 at 10:18 am #

    Dit recept havermout met dadels zal ik een gaan proberen. Bedankt hiervoor!

  2. Dominique van West October 4, 2017 at 9:22 am #

    Ik maak mijn havermout vaak met kokosmelk want dat conbineet zo lekker met banaan. Of als ik in een luxe bui ben maak ik het op basis van rozenwater.

Trackbacks/Pingbacks

  1. 4x gezonde pannenkoeken - Ouders van nature - January 20, 2017

    […] neemt) en heel gezond. Dat komt door de basis van havermeel. Haver is een echte powerfood, ook als havermoutontbijt. Deze haverpannenkoek is in een kwartiertje te […]

  2. Lekkere graanontbijtjes in de winter - Ouders van nature - February 4, 2017

    […] schreef al eerder over de goede eigenschappen van havermout. Ook de volgende recepten met polenta, quinoa, bulgur, grutten en tarwe zorgen voor een goede start […]

Leave a Reply

error: Content is protected !!