Begin je eigen moestuin en wordt gezonder

Je eigen moestuin begieten

Wist je dat je met moestuinieren meer calorieën verbrand dan met fietsen? Ook daalt door lekker bezig zijn in je eigen moestuin de hoeveelheid stresshormonen.

Ik houd van moestuinieren. Toen ik voor de lol eens ging opzoeken wat een moestuin doet met je lichaam en geest, sloeg ik steil achterover. En besloot ik dat iedereen wilde laten moestuinieren met mijn moestuincursus.

Moestuinieren als work out

Neem nou bewegen. Wie fit wil zijn en aantrekkelijk rent rondjes of hijst zichzelf naar de sportschool. Maar dat hoeft dus helemaal niet! Moestuinieren is een goede work out.

Want met moestuinieren verbrand je meer calorieën dan met fietsen, afhankelijk van de activiteit tussen de 120 en 600. Graven, wieden en maaien zijn de meest intensieve klussen. Met een half uur graven worden bijvoorbeeld al 150 calorieën verbrand.

Slank met je eigen moestuin

Als je zelf je groenten en fruit teelt, eet je automatisch gezonder en blijf je op gewicht. Maar ook door al dat bewegen raak je de kilo’s wel kwijt.

Door te moestuinieren krijg je een beter figuur. Je gebruikt bijna elke spier in je lichaam, vooral die van de rug, dijen, armen en handen. Slanke dijen, willen we dat niet allemaal? Je hele lichaam wordt sterker door in te tuin te werken. En dat voorkomt blessures. Vergeet als je tilt niet om met rechte rug, dus gehurkt, te tillen.

Ook je balans en flexibiliteit worden beter doordat je de spieren rond de enkels en voeten traint. Ook dit helpt voetblessures te voorkomen.

Met een moestuin leef je langer

Uit een onderzoek door Universiteit Wageningen blijkt dat volkstuinders van alle leeftijden ‘s zomers meer bewegen dan mensen zonder moestuin. 84% van de mensen met een volkstuin voldoet aan de Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen (minimaal vijf dagen per week minstens een half uur matig intensief bewegen). Bij mensen zonder moestuin is dit percentage lager: 62% haalt de beweegnorm.

Iedereen weet dat bewegen goed is voor je hart. Mensen met een moestuin hebben dan ook minder kans op een hartaanval of een beroerte. Mensen die moestuinieren leven gemiddeld 7 jaar langer.

Een eigen moestuin tegen de stress

Verder helpt een moestuin tegen diabetes en versterkt het je immuunsysteem door regelmatig contact met de bacteriën in de bodem.

Als bonus is een eigen moestuin de remedie tegen stress.

Omgevingspsycholoog en hoogleraar natuurbeleving in Groningen Agnes van den Berg ontdekte bij het onderzoeksprogramma ‘Vitamine G’ – waarbij de relatie tussen gezondheid (Vitamine) en groen (G) wordt onderzocht – dat je na een ruzie met je partner of je baas het beste een half uurtje kunt moestuinieren.

Wie na een stressverhogende bezigheid tuiniert heeft minder van het stresshormoon cortisol in zijn speeksel dan wie een half uur lezend doorbrengt, binnen, zonder uitzicht op groen. Bij 30 onderzochte volkstuiniers bleek na 30 minuten tuinieren de concentratie stresshormonen in het speeksel met gemiddeld 22% te zijn gedaald. Bij een controlegroep die gevraagd werd om binnenshuis te lezen was dit slechts 11%.

Waar wacht je nog op? Ga vanaf 1 april met mij moestuinieren! Ik leer je hoe met mijn stap-voor-stap online moestuincursus.

 

Fotocredit: door Amanda Lucidon

Chantal is moeder, schrijver, pedagogisch medewerker en NatuurWijzer. In het magazine www.oudersvannature.nl worden haar liefde voor kinderen, natuur en communicatie verenigd.

, ,

No comments yet.

Geef een reactie

error: Content is protected !!