Eenpansgerecht: linzen met pasta

Eenpansgerecht met linzen

Linzen behoren eigenlijk tot de superfood. Ze geven een vol gevoel, zitten boordevol gezonde stoffen die een goede aanvulling zijn op een vegetarisch dieet en je kunt er eindeloos mee variëren. Dit weekend linzen als eenpansgerecht op z’n Italiaans met pasta en Parmezaanse kaas.

Met linzen maak je een gevarieerd vegetarisch menu, door de aanwezigheid van ijzer en eiwitten. Linzen bevatten daarnaast veel sporenelementen, vitaminen B en ook nog eens een flinke dosis antioxidanten. Door de hoge concentratie zetmeel geven de peulvruchten langdurige energie en zorgen ze voor een goede bloedsuikerspiegel.

Maar er is meer. De vele vezels in linzen goed zijn voor je darmen en de stoelgang. Bovendien verminderen linzen de kans op hartziekten aanzienlijk vanwege de hoge concentraties magnesium en foliumzuur. Op deze site lees je vrijwel alles over linzen.

Linzen met en zonder vel

Er zijn veel soorten linzen. Rode en gele linzen hebben geen velletje en zijn splitlinzen. Deze hebben een kortere kooktijd en worden voornamelijk gebruikt voor soepen en puree. Groene linzen hebben een goede en stevige structuur en een velletje. Tijdens het bereiden blijven deze linzen een stuk steviger.

Dit eenpansgerecht maak je in 15-30 minuten. Het is een snel en gezond vegetarisch gerecht. Je kunt er salade en toast bij serveren.

Wat heb je nodig voor dit eenpansgerecht?

  • 2 eetlepels (30 ml) olijfolie
  • 1 ui, in plakjes gesneden
  • 2 knoflookteentjes, fijngehakt
  • 1 1/2 kopje (375 ml) tomatenblokjes
  • 150 ml tomatenpuree
  • 2 theelepels Italiaanse kruidenkruiden
  • 1 theelepel suiker
  • naar smaak, zout en peper
  • 1 pakket ravioli (500 g)
  • 2 1/2 kopjes (625 ml) gekookte groene linzen
  • 1/2 kop (125 ml) gehakte verse basilicum
  • 1/4 kop (60 ml) gehakte verse peterselie
  • 1 kop (250 ml) versnipperde mozzarella-kaas
  • 1/2 kop (125 ml) geraspte Parmezaanse kaas

Hoe maak je de linzen met ravioli?

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Verhit de olijfolie in een grote (30 cm) koekenpan op een middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak deze een paar minuten tot de plakjes zacht zijn. Roer dan de knoflook erdoor en kook gedurende 1 minuut totdat alles goudbruin en geurig is.
  3. Roer de tomaten, tomatenpuree, 2 kopjes (500 ml) water, Italiaanse kruidenkruiden en suiker erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Laat 2 minuten koken.
  4. Roer de ravioli erdoorheen. Breng aan de kook, dek af en zet het vuur laag en laat het 8-10 minuten sudderen totdat de ravioli zacht is.
  5. Roer de linzen en kruiden erdoor. Laat 2-3 minuten koken totdat de linzen zijn opgewarmd.
  6. Verwijder de koekenpan van het vuur. Bedek met mozzarella en Parmezaanse kaas. Plaats in de oven totdat de kaas gesmolten en bruin is, ongeveer 2-4 minuten.
  7. Meteen opdienen, eventueel met toast en salade.

Eet smakelijk!

Nog meer linzen eten? Probeer dan eens deze linzensoep met bulgur!

Chantal is moeder, schrijver, pedagogisch medewerker en NatuurWijzer. In het magazine www.oudersvannature.nl worden haar liefde voor kinderen, natuur en communicatie verenigd.

No comments yet.

Leave a Reply

error: Content is protected !!