Courgettepasta met pestosaus

courgette_gezond vegetarisch recept

Dit bijgerecht met courgettes uit mijn moestuin komt uit de raw foodkeuken en heeft een specifieke smaak. De salade bevat veel vitamine C en kalium en kinderen vinden hem onverwacht lekker.

Als je een moestuin gaat beginnen (iets wat heel gemakkelijk is als mijn online moestuincursus  volgt), kan het zomaar zijn dat je bergen courgettes oogst. Dit gemakkelijke gewas met een neutrale smaak kan bijna overal in worden verwerkt.

Zachte smaak

Maar heb je het weleens rauw gegeten? Als je groenten rauw eet, verlies je namelijk geen voedingsstoffen door koken of bakken.

Courgettes kun je prima rauw eten. Zeker de gele die ik dit jaar gebruik in mijn moestuincursus hebben een zachte smaak.

Courgettes zijn heel gezond. Ze bevatten slechts een paar calorieën en veel water, vitamine C, kalium en vezels (deze zitten voornamelijk in de schil). Dat maakt dit is een heel gezond veganistisch recept.

Hennepzaad voor meer eiwitten

Pesto past qua smaak bij de courgettepasta, ook wel courgetti genoemd. Basilicum is toevallig een van mijn favoriete kruiden. En je kunt het ook prima in je moestuin, op je balkon of in de keuken laten groeien.

Op het eind kun je pijnboompitten gebruiken voor de garnering en hennepzaden voor om meer smaak en eiwitten toe te voegen. Het is niet noodzakelijk, maar ik raad het je wel aan. Zo ziet het gerecht er beter uit.

Wat heb je nodig voor 2 personen courgettepasta?

Voor de courgetti

  • 1 middelgrote courgette / courgette

Voor de pesto

  • 1/2 kopje pijnboompitten (een nacht of minstens 5 uur laten weken)
  • verse basilicum
  • 2 el olijfolie (extra vierge)
  • 2 theelepels voedingsgist
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el citroensap
  • Zout
  • Cherrytomaten
  • Hennepzaad (optioneel)

Hoe maak je de courgetti met pesto?

  1. Doe alle pesto-ingrediënten in een keukenmachine en vermaal het tot een gladde massa.
  2. Om de slierten te maken gebruik je een zogeheten Spirelli, bij de meeste kookwinkels (en overal online) te koop voor een paar tientjes. Als je geen Spirelli hebt, kun je ook een dunschiller gebruiken en vervolgens de lange plakken verticaal in dunne repen snijden.
  3. Meng in een kom de pestosaus, cherrytomaatjes en courgetti. Je kunt de courgetti ook op een bord serveren en de pesto er bovenop doen.

Dit groentengerecht past goed bij deze chili sin carne of bietenpannenkoekjes. Eet smakelijk!

Chantal is moeder, schrijver, pedagogisch medewerker en NatuurWijzer. In het magazine www.oudersvannature.nl worden haar liefde voor kinderen, natuur en communicatie verenigd.

, ,

No comments yet.

Geef een reactie

error: Content is protected !!