Zelf bakken: veganistische appelflappen, bananenbeignets en sneeuwballen

Appelbeignets

Wil je vanavond iets anders op tafel dan oliebollen? Bak dan in een uurtje deze lekkere vegan appelflappen, bananenbeignets of sneeuwballen met chocoladesaus.

Gemakkelijk te maken en om je vingers bij af te likken! Ik koos voor vegan recepten, omdat deze net zo lekker zijn en minder schadelijk voor de natuur, mens en dier.

Appelflappen

Wat heb je nodig?

  • 125 gram bloem
  • 2 tot 2,5 dl lauwe rijstemelk of amandelmelk
  • 10 gram gist
  • zonnebloemolie of sojaolie
  • 5 stevige appels
  • stevia of palmsuiker
  • kaneel

Hoe maak je ze?

Maak een glad beslag van de bloem met een beetje zout, ruim 1 dl melk en een beetje stevia, honing of palmsuiker. Voeg daarna de rest van de melk toe. Laat dit afgedekt op een warme plek 1,5 uur rijzen.

Schil in die tijd de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in plakjes. Maak dan in een diepe pan de olie dampend heet. Zet de warmtebron dan wat lager. Dompel de appelschijven in het deeg. Laat ze vervolgens met een vork in het hete vet glijden en bak ze bruin en knapperig.

Laat de appelbeignets in een vergiet uitlekken en serveer ze met kaneel en palmsuiker of ahornsiroop.

Bananenbeignets, oudersvannature.nl

Bananenbeignets

Wat heb je nodig?

  • 100 gram bloem
  • 1,5 tot 2 dl amandelmelk of rijstemelk
  • 10 gram gist
  • snufje zout
  • zonnebloemolie of sojaolie
  • 4 bananen

Hoe maak je ze?

Haal de bananen uit hun schil en snijd ze in de lengte door. Daarna nog een keer in de breedte, zodat je van elke banaan 4 beignets kunt maken.

Maak een glad beslag van de bloem met een beetje zout, ruim 1 dl melk en een beetje stevia, honing of palmsuiker. Voeg daarna de rest van de melk toe. Laat dit afgedekt op een warme plek 1,5 uur rijzen.

Maak dan in een diepe pan de olie dampend heet. Zet de warmtebron dan wat lager. Dompel de stukken banaan in het deeg. Laat ze vervolgens met een vork in het hete vet glijden en bak ze bruin en knapperig.

Laat de bananenbeignets in een vergiet uitlekken en serveer ze met kaneel en palmsuiker of ahornsiroop.

 

Sneeuwballen met chocoladesaus

Wat heb je nodig?

Voor de sneeuwballen:

  • 1,5 dl water
  • 30 gram volle margarine
  • 100 gram gezeefde bloem
  • 4 eetlepels water + 4 eetlepels maïzena/aardappelpoeder (in plaats van 2 eieren)
  • een snufje zout
  • zonnebloemolie of sojaolie
  • 0,5 liter chocoladesaus

Voor de chocoladesaus:

  • 0,5 liter amandelmelk of rijstemelk
  • 20 gram cacao
  • 35 gram palmsuiker of stevia
  • 20 gram maïzena

Chcoladesus, oudersvannature.nl

Hoe maak je ze?

De sneeuwballen:

Breng de het water aan de kook met de boter en wat zout.. Strooi er vlug de gezeefde bloem in, zet de warmtebron uit en roer net zolang totdat het deeg als een droge al van de pan loslaat.

Neem dan de pan van de warmtebron en laat het mengsel iets afkoelen. De 4 eetlepels water en 4 eetlepels maïzena/aardappelpoeder roer je goed door totdat het geleiachtig is. Dat mengsel roer je vervolgens door het deeg. Roer totdat het deeg glad is. Roer dan nog 5 minuten zodat het deeg mooi luchtig wordt.

Maak de olie heet, maar niet zo heet als bij de bovenstaande twee recepten. Laat het deeg in kleine ballen met behulp van twee lepels in de hete olie glijden. Laat de ballen uitrijzen en bak ze gaar en goudbruin op een middelmatige temperatuur. Dit doe je ongeveer 5 minuten.

Daarna pak je de sneeuwballen met een schuimspaan of frituurlepel uit de pan. Laat ze in een vergiet uitlekken en leg ze op een schotel. Serveer ze met chocoladesaus die je er apart bij zet. De ballen kunnen zowel warm als koud worden gegeten.

De chocoladesaus:

Breng het grootste gedeelte van de melk aan de kook op een hoge temperatuur. Meng dan de rest van de elk et de maïzena, de palmsuiker of stevia tot een glad papje. Giet dit al roerende in de kokende melk, zet de warmtebron laag en laat goed doorkoken. Laat de saus dan afkoelen terwijl je af en toe roert om velvorming te voorkomen.

Toch liever oliebollen? Lees dan dit oliebollenrecept!

Fotocredits:
Appelbeignets, Franklin Heijnen (licentie) – gebakken banaan, Wajakemek/Rashdanothman (licentie) – chocoladesaus, Fotosearch

Chantal is moeder, schrijver, pedagogisch medewerker en NatuurWijzer. In het magazine www.oudersvannature.nl worden haar liefde voor kinderen, natuur en communicatie verenigd.

, ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. De lekkerste oliebollen zijn veganistische oliebollen - Ouders van nature - december 30, 2017

    […] Wil je meer dan oliebollen? Maak dan deze appelbeignets, bananenbeignets en sneeuwballen! […]

Geef een reactie

error: Content is protected !!