5 recepten voor pepernoten én kruidnoten

pepernoten en kruidnoten

Een (niet bio) pepernoot uit de winkel bevat voornamelijk suiker, fructose, geoxideerde vetten en een hele hoop e-nummers. Daarom wat gezonde recepten voor pepernoot en kruidnoot. Samen met je kind maken is natuurlijk voorpret!

Als je kiest voor biologische ingrediënten, wordt dit Sinterklaas-snoepgoed natuurlijk nóg gezonder! Elke oven is anders. Houd daarom goed in de gaten dat de pepernoten en kruidnootjes niet verbranden.

Gezonde pepernoten met venkel en havermout

Tradionele pepernoten met een twist.

Wat heb je nodig?

  • 150 gram havermout
  • 1 ei
  • 5 theelepels speculaaskruiden
  • 4 eetlepels kokosolie
  • 2 eetlepels honing
  • 2 eetlepels water
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 50 gram amandelmeel

Hoe maak je het?

  1. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
  2. Maal de havermout gedurende 30 seconden in een blender, zodat je een bloemachtige substantie krijgt.
  3. Klop het ei in een kom.
  4. Voeg de speculaaskruiden en havermout toe.
  5. Smelt de kokosolie op een middelhoog vuur en voeg dit toe aan het mengsel van ei, havermout en speculaaskruiden.
  6. Meng de honing in een kom met 2 eetlepels gekookt water.
  7. Voeg honing en venkel toe te voegen aan het mengsel.
  8. Meng de amandelmeel met het mengsel zodat het deeg de juiste consistentie krijgt. Als het te nat is, voeg meer amandelmeel toe.
  9. Draai balletjes van het deeg en plaats die op de bakplaat.
  10. Bak de pepernoten gedurende 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Suikervrije en glutenvrije pepernoten

Deze pepernoten zonder suiker en gluten hebben een zoete smaal door de toevoeging van dadels.

Wat heb je nodig?

  • 150 gram amandelmeel
  • 50 gram boekweit
  • 150 gram dadels
  • 2 eieren
  • 3 eetlepels speculaaskruiden
  • 1/2 theelepel vanillepoeder (of -extract)
  • 2 theelepels wijnsteen bakpoeder
  • 110 gram kokosolie

Je kunt eventueel 2 theelepeltjes Steviapoeder toevoegen als je van wat zoetere pepernoten houdt.

Hoe maak je het?

  1. Verwarm de kokosolie, snijd de dadels in stukjes en doe dadels en olie met 1 ei in de blender. Je kunt ook een goede staafmixer gebruiken. Goed mengen.
  2. Doe alles in een grote bak en voeg beetje bij beetje het meel toe. Het mag een beetje kruimelig blijven.
  3. Voeg ten slotte de vanille, wijnsteen bakpoeder, speculaaskruiden en 1 extra ei toe en eventueel de stevia. Kneed met je handen en zet daarna 20-30 minuten in de koelkast om het te laten opstijven.
  4. Verwarm de oven voor op 200 graden en bedek een bakplaat met bakpapier.
  5. Maak van het deeg bolletjes die je een beetje platgedrukt op de bakplaat legt.
  6. Bak de gezonde pepernoten 15-20 minuten in de oven.

Verschil kruidnoten en pepernoten

De meeste mensen halen pepernoten en kruidnoten door elkaar. Maar de eerste zijn gemaakt van roggemeel, zijn zacht en hebben een honingsmaak. Terwijl kruidnoten harder zijn, zijn gemaakt van tarwebloem en naar speculaaskruiden smaken. Lees meer over het verschil tussen pepernoot en kruidnoot.

Gezonde kruidnoten

Deze gezonde kruidnoten zijn lactosevrij, zonder geraffineerde suikers en zonder tarwe.

Wat heb je nodig?

  • 250 gram biologisch fijngemalen roggemeel
  • 3 eetlepels speculaas- of koekkruiden
  • 75 gram kokosbloesem- of palmsuiker
  • snufje zout
  • 5 druppels vanille-extract
  • 100 gram kokosolie, gesmolten
  • 50 ml rijstmelk (of amandelmelk of welke plantaardige melk dan ook)

Hoe maak je het?

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  2. Meng het  roggemeel, de speculaas- of koekkruiden, de palmsuiker en het zout.
  3. Maak een kuiltje in het beslag en giet daar de afgekoelde kokosolie, het vanille-extract en 50 ml rijstmelk in.
  4. Kneed alles goed door elkaar. Is het deeg droog en korrelig deeg? Voeg dan een extra scheutje rijstmelk toe (zo worden ze lekker mals van binnen). Het moet een stevig, glad, licht plakkerig deeg zijn.
  5. Neem een beetje deeg dat in de palm van je hand past en rol daar een balletje van.
  6. Leg op de bakplaat en druk zachtjes aan.
  7. Bak de pepernoten in circa 20 minuten geurig gaar.

Als ze uit de oven komen voelen ze nog wat zacht aan, maar als ze afkoelen worden ze vanzelf knapperig.

 

VARIATIES OP KRUIDNOTEN

Truffels van kruidnoten

Dit recept is gemakkelijk te maken en kost een uur, waarvan de helft baktijd.

Wat heb je nodig voor 16 stuks?

  • 300 gram zelfgemaakte kruidnoten (zie recept hierboven)
  • 100 gram roomkaas
  • 300 gram pure, witte of melkchocolade

Hoe maak je het?

  1. Doe de kruidnoten in de blender of keukenmachine en maal ze fijn.
    Als je geen keukenmachine hebt, kun je een deegroller gebruiken om ze fijn te malen.
  2. Houd 50 gram gemalen kruidnoten apart.
  3. Doe de overige kruimels in een kom en voeg de roomkaas toe.
  4. Meng en kneed het geheel nu goed zodat er een stevig deeg ontstaat.
  5. Rol van het kruiddeeg kleine balletjes van ongeveer een 1,5-2 cm doorsnede.
  6. Leg de balletjes in de koelkast zodat kunnen afkoelen.
  7. Bekleed een dienblad of bakplaat met bakpapier.
  8. Hak de chocolade fijn zodat deze makkelijk smelt.
  9. Smelt nu twee derde van de chocolade au bain marie.
  10. Voeg hieraan de overige chocolade en roer goed door totdat ook deze is gesmolten.
  11. Haal de kruidnoten truffels uit de koelkast en dip ze één voor één in de chocolade. Dippen doe je door ze op een vork te prikken. Laat goed uitlekken voordat je ze teruglegt op het dienblad/bakplaat.
  12. Bestrooi met de overige gemalen kruidnoten en laat uitharden op kamertemperatuur.

Kruidnoten van dadels en amandelmeel

Dit is een gemakkelijk recept voor kruidnoten. Maar het is wel een echt kliederrecept, want het deeg is nogal plakkerig. De kruidnoten zijn erg lekker: hard van buiten, zacht van binnen. Helemaal veganistisch kun je de kruidnoten maken door wat extra (kokos)melk en/of water toe te voegen.

Wat heb je nodig voor 40 kruidnoten?

  • 100 gram dadels
  • 100 gram amandelmeel
  • 15 gram speculaaskruiden
  • 1 ei
  • 1 scheutje kokosmelk (of andere plantaardige melk)

Hoe maak je het?

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden en leg een vel bakpapier op een bakplaat.
  2. Ontpit de dadels en vermaal ze samen met het amandelmeel en de speculaaskruiden in een keukenmachine.
  3. Voeg het ei toe en zet de keukenmachine nog even aan.
  4. Voel even aan het ‘deeg’ of je er al gemakkelijk balletjes van kan draaien, voeg eventueel wat (kokos)melk toe en pureer nog een keer.
  5. Draai balletjes van het mengsel, leg ze op het bakpapier op de bakplaat en bak ze ongeveer 10-15 minuten in de voorverwarmde oven.
  6. Laten afkoelen en smullen maar!

Ik wens iedereen een hele fijne Sinterklaasavond met veel voorpret! Ken jij nog een leuk pepernotenrecept? Kruidnoten mag ook. Deel het hieronder!

Chantal is journalist en fotograaf en werkt daarnaast als pedagogisch medewerker en NME-er. In het magazine www.oudersvannature.nl worden haar liefde voor kinderen, natuur en communicatie verenigd.

, ,

No comments yet.

Leave a Reply

error: Content is protected !!